vrijdag 25 april 2014

animatiedocumentaire

Gisteren in de NRC: een recensie van "Last Hijack," documentaire-animatie van Tommy Pallotta en Femke Honing over Somalische, geproduceerd door het Amsterdamse Submarine - waar ik een vijftal-jaar geleden al andere interessante 'interactieve' animaties van heb gezien. 't Poogt om de ervaring van piraterij van de p.o.v. van de piraat neer te zetten.

De film heb ik nog niet gezien, maar de trailer suggereert dat de animatie vooral gebruikt wordt om de fantasie over piraterij van de piraten zelf weer te geven, een beetje volgens de formule die door de Israelische filmmaker Ari Folman gebruikt werd in Waltz with Bashir (2008), een animatie-documentaire over de Israelische invasie van Libanon in 1982, waarbij animatie werd gebruikt om niet alleen de 'objectieve' werkelijkheid te registreren, maar ook om de subjectieve beleving van de belangrijkste actoren te verkennen, in de vorm van dromen, angsten, obsessies.De animatie-documentaire is, zoals Coen van Zwol in de NRC stelt een mini-genre aan het worden. Recentelijk kwamen een aantal 'high-profile' ani-docu's uit: Camp 14: Total Control Zone (over Noord Koreaanse kampen) :....en The Missing Picture (over de Rode Khmer).
In de stripwereld bestond de 'non-fictie' traditie natuurlijk al langer: als autofictie (Maus, Persepolis, etc), en de reis-rapportages van Delisle, Sacco, etc.

Een leuke ARTE-documentaire over Strip-journalistiek / Strip rapportages is hier:


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten