dinsdag 3 februari 2015

Brecht Evens….

Op Angouleme heb ik even kunnen bladeren in het prachtige "Panter" van de Vlaamse Brecht Evens. Schitterend werk, dat op een - denk ik - nieuwe manier gebruik maakt van de fabel-structuur van het stripplaatje, en de inherente neiging to antropomorfisme van het tekeningetje...

.
Die bovenste strook vind ik erg mooi. Prachtig hoe de beweging van die kat wordt neergezet, en in drie plaatjes de ambivalentie van de kat-mens relatie opgeroepen wordt. Want er is natuurijk echte warmte tussen kat en mens, maar hij zit ook vol raadsels en misverstanden: de kat tolereert de hand op plaatje 1 (want wil eten). Het meisje kijkt op plaatje twee (het wil dat de kat's behoefte (need) die zij voedt ook verlangen (liefde) in zich draagt), of in ieder geval erkenning. De kat kijkt terug - mauwt wellicht - maar wat ziet het? En tenslotte, in plaatje drie, een situatie waarin de need / desire oppositie vervaagt is: het op schoot zitten en aaien. Maar wat betekent dit?

Ook heel efficiënt hoe Evens hier beweging suggereert door de verschillen tussen de eerste en tweede plaatjes minimaal te laten zijn. Hierdoor ontstaat een flipboek-effect. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten