maandag 23 oktober 2017

Ultron

Ultron. Dat is de naam van een tegenstander van de Avengers waar Stephen Hawking anderhalf jaar geleden zo bang voor was, toen hij rond Kerst de media haalde met de voorspelling dat AI de mensheid 'overbodig' zou kunnen maken. Ultron ziet 'organische' wezens namelijk ook als inferieur.

In de Age of Ultron-film ontdekt hij - volkomen terecht - dat de mensheid de grootste vijand voor de wereldvrede is, en daarom dient te worden uitgeroeid.

Ultron is - misschien - ook het eerste 'monster' of de eerste 'superheld' die geen mutatie is van een 'organisch lichaam' (door gamma-stralen of wat dan ook), maar een monster die 'cybernetisch' is, wiens 'mutatie' bestaat uit 'zelf-lerende software.' Dus, als het waar is wat Stephen King stelt (in zijn essay over Horror, Danse Macabre) dat Marvel's superhelden uit de horror-traditie komen, en 'monsters' bieden die uit de 'wetenschappelijke' manipulatie van het menselijke komen, daar is Ultron de eerste held die 'cybernetisch' is. Het is dan ook geen toeval dat hij ontworpen is door Iron Man / Tony Stark, met zijn on-cinematische data-helm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten