zondag 3 december 2023

Hoarders, Verzamelaars, Archivarissen.

Nog niet gelezen - maar wel al door aan het denken gezet: Jared Gardner's hoofdstuk over Ben Katchor, Walter Benjamin en strips over verzamelaars, rommelmarktjagers, etc.
Gardner bespreekt het grote aantal Grafische Romans over verzamelen - en vooral het verzamelen van oude troep, vaak doordrenkt van nostalgie. Ik denk dat naast 'opgroeien' verzamelen - en het geen afstand kunnen doen van verzamelingen - een belangrijk thema in de Grafische Roman is geworden. Het is, denk ik, de tweede manier waarop de grafische roman 'nadenkt' over zijn eigen status.
Zograf's werk lijkt me met name erg 'Benjaminian. Zijn speurtocht naar de vergeten Joegoslavische strip de Kaktus Kid (wat hem langs rommelmarkten, archieven en afvalhopen breng) is ook een speurtocht naar het verleden - en het verleden belichaamt in een strippoppetje.
Het is hier - opnieuw (zie mijn reflecties op Robbedoes)- het strippoppetje dat een 'lieu de memoire' wordt. De Kaktus Kid doet 'herinneringswerk,' - maar het is een specifiek met affect beladen 'lieu.'
Hier voor een trailer: (Maar ook zijn andere werk, zoals Dream Watcher is erg 'Benjaminiaans')
(Benoit Crucifix heeft ook geschreven over verzamelen, archiveren, en strips).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten